به گزارش شهرآرانیوز؛ دهم دی که «روز مشهد» نام گذاری شده است، درحالی فرا رسید که دومین کلان شهر کشور، از منظر زیرساختهای فرهنگی در مسیر تحقق چند اتفاق مهم قرار دارد؛ پروژههایی که به بهره برداری رسیدنشان میتواند فضای فرهنگی شهر را وارد مرحلهای جدید و تاریخ معاصر را به قبل و بعد از خودشان تقسیم کنند.
مهمترین المان شهری پایتخت در عرصه نمایش و البته مهمترین مرکز تئاتری کشور که هنوز هم با وجود تأسیس انبوه سالنهای جدید از تک وتا نیفتاده و مرجعیت خودش را حفظ کرده، مجموعه تئاترشهر است؛ یک پاتوق هنری تمام عیار که هم در مکان مناسبی قرار دارد، هم طراحی آن به شکلی جامع برای کاربردهای مختلف (از نمایشهای بزرگ در سالن اصلی گرفته تا آثاری با مخاطبان خاص در سالنهای کوچک تر) بهینه سازی شده است و هم از لحاظ بصری سازهای نمادین در قلب پایتخت محسوب میشود. با همین الگو، مشهد نیز نیازی مبرم به مجموعهای مشابه احساس میکند و برای تحقق این هدف، چندی است که اجرای پروژه تئاترشهر مشهد آغاز شده است.
اگر به اندک مراکز متولی تئاتر در مشهد سری زده باشید، با دیدن آمدوشد مردمی که از منظر خاستگاه اجتماعی و طبقه اقتصادی تنوع درخورتوجهی دارند، تصدیق خواهید کرد که تئاتر در مشهد هواداران پرشماری دارد و با وجود اینکه بیشتر آثار نمایشی پرستاره ترجیح میدهند فقط در پایتخت به روی صحنه بروند، باز هم مردم برای تماشای همین تئاترهایی که اجرا میشوند، اشتیاق دارند.
در این وضعیت، تئاترشهر مشهد که قرار بود تا اوایل سال گذشته به حدود ۵۰ درصد پیشرفت برسد، هنوز پشت بنرها پنهان است و مشخص نیست چه زمانی میتواند از هنرمندان عرصه تئاتر و ساکنان شهر خورشید میزبانی کند. بهره برداری از تئاترشهر مشهد، علاوه بر اینکه میتواند پای هنرمندان برجسته عرصه تئاتر را به مشهد باز کند، از منظر فرهنگی هم مهم است. زیرا محلی خواهد شد برای تعامل میان دوست داران نمایش و فعالان این عرصه. به علاوه، تئاترشهر مشهد این ظرفیت را دارد که زیرساخت مناسبی برای اجرای آثار فرمیک با پروداکشنهای بزرگ فراهم آورد؛ آثاری که امکان اجرای بیشترشان در سالنهای کنونی (به دلایل فنی و زیرساختی) مهیا نیست.
یکی دیگر از پروژههای ناتمام فرهنگی در مشهد که اهالی سینما و تلویزیون انتظارش را میکشند، شهرک سینمایی است که خبر ساختش بارها از زبان مسئولان شهر و استان شنیده شده است. احداث شهرک سینمایی در مشهد را از دو منظر میتوان ارزیابی کرد؛ تمرکززدایی تولید و ایجاد بستر فرهنگی.
در مقوله نخست، تولید آثار سینمایی و تلویزیونی، به ویژه آثار تاریخی، در سالهای اخیر به شدت گران شده است و این موضوع زمانی که پای هزینههای جاری در پایتخت وسط باشد، به طبع در مقایسه با مشهد گرانتر هم به پای تهیه کنندگان فاکتور میشود. اما کشاندن تولید به زمین مشهد، میتواند خودبه خود بخشی از هزینهها را کاهش دهد و در تصویر کلی تولیدات تلویزیونی و سینمایی کشور، منشأ خیر باشد.
علاوه بر این، بازشدن پای گروههای تولید سینمایی و تلویزیونی به مشهد، زمینه ساز رونق فرهنگی در بین فعالان تلویزیون و سینما میشود و جمع شدن عوامل تولید و هنرمندان در جایی به جز پایتخت را به همراه خواهد داشت. از سوی دیگر، حرم مطهر رضوی و بافت اطراف آن و همچنین شهر تاریخی توس، ابرلوکیشنهایی طبیعی هستند که اگر در مجاورت یک شهرک سینمایی قرار گیرند که محل تجمیع تجهیزات و آمدوشد هنرمندان است، میتوانند به رونق تولید آثار مرتبط با مضامین دینی و تاریخی یاری رسانند.
شهر مشهد که از سالهای دور، از لحاظ تعداد سینماها و سرانه سالن، وضعیت مطلوبی داشته است، در سالهای گذشته نیز با احداث چندین پردیس سینمایی مدرن که هرکدامشان چند سالن دارند، گام بلندی در مسیر رونق بخشیدن به چرخه اکران فیلمها برداشته است. با این حال، دومین کلان شهر کشور هیچ گاه نتوانسته است خودش را از یک زیرساخت درجه یک برای برگزاری رویدادهای سینمایی ملی و حتی بین المللی بهرهمند ببیند.
با توجه به رونق گرفتن برگزاری جشنواره فیلم فجر در مشهد طی سالهای گذشته، این شهر نیاز مبرمی به یک کاخ جشنواره و مکانی دارد که بتواند میزبان استانداردی برای فستیوالهای سینمایی باشد. «کاخ» صرفا یک اصطلاح است و مقصود از آن فضایی با کاربردی بهینه سازی شده برای نمایش فیلم ها، برگزاری نشستهای خبری، میکسدزون و محیطهای جنبی برای تردد مردم و انجام وظایف رسانهای خبرنگاران است که درمجموع یک محیط را آماده برگزاری جشنوارههای سینمایی میکنند.
اگر در سالهای اخیر در جشنواره فیلم فجر مشهد شرکت کرده باشید، حتما میدانید که در زمان ازدحام جمعیت برای تماشای فیلمهای پرمخاطب، تقریبا همیشه و در همه سالن ها، مشکل کمبود فضای متناسب سازی شده وجود دارد. در زمانی که عوامل یک فیلم یا هنرمندان محبوب به این شهر میآیند نیز جای خالی سالنهای تخصصی و محلی که در شأن مردم باشد و بتوان در آن به خوبی از هنرمندان پذیرایی کرد، احساس میشود.
بر همین اساس، مسئولان شهری که به احداث سالنهای سینما اهتمام ویژهای دارند، خوب است که ساخت یک سالن حرفهای در حد برج میلاد تهران را در دستورکار قرار دهند. با انجام این مهم، مشهد میتواند به مرور خودش را به عنوان میزبان رویدادهای سینمایی در کشور و حتی در سطح منطقه معرفی کند.